Nattöppna vårdcentraler akutlösning

Långa väntetider på akutmottagningar och vårdcentraler, svårigheter att få en läkartid är inget ovanligt i den skånska vården. Regions Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd föreslår därför bland annat nattöppna vårdcentraler, även om det kostar.

– Naturligtvis så måste vi våga satsa lite för att lösa det här, säger Henrik Hammar (m) ordförande i Regions Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Redan till nästa år vill regionrådet Henrik Hammar att förändringarna inom vården ska ha genomförts.

I flera år har Region Skåne arbetat med Skånsk livskraft med målet att utveckla närsjukvården just för att kunna ta hand om skåningarnas vardagskrämpor. Trycket på akutmottagningarna är stort, så stort att nattöppna vårdcentraler diskuteras och regionpolitikerna sneglar också på en ny modell för vården där vårdtagaren enklare ska kunna byta vårdgivare för att, som Henrik Hammar uttrycker det, få bättre dynamik och tillgänglighet genom mer frihet för både patienter och mottagningar.

Birgitta Sandberg, läkarsekreterare i Helsingborg är tveksam till om det skulle göra någon större skillnad i praktiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista