Digitala och analoga tv-sändningar

Upp till 80 procent av skåningarna påverkas inte när de analoga tevesändningarna släcks ned i höst. Boende i hyresrätter och bostadsrätter behöver nämligen inte göra nånting vid övergången.

I framtiden kommer det att fungera precis som idag. Kabelteveoperatörerna översätter de digitala signalerna till analoga innan de når teven. Sedan är det upp till tevetittarna att välja ifall de vill ha digitalteve eller inte. Canal Digital distribuerar kabelteve till 75 000 skåningar, och Ulrika Hultgren, informationsansvarig vid Canal Digital berättar att dom inte kommer att påverkas alls.

– Våra kabeltevetittare kan fortsättningsvis titta både analogt och digitalt. Deras analoga bild kommer inte att släckas ned i och med den analoga släckningen, säger Ulrika Hultgren, informationsansvarig vid Canal Digital.

Men med analoga signaler uteblir en del av de fördelar många hoppas på med digitalteve, som bättre bild och bättre ljud. För den som nyligen köpt en ny teve med plant bildrör eller kopplat in ett surroundsystem kan det tyckas lite snöpligt att inte få ta del av den nya tekniken.

– Då ska man vända sig till sin fastighetsägare eller till oss för att ta del av ett betaltvutbud, och då får man en digitaltvbox också, säger Ulrika Hultgren, informationsansvarig Canal Digital.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista