Skåne för stort för storlän

Skåne är för stort för att bli en del av ett nytt storlän i södra Sverige. Det säger landshövding Göran Tunhammar. Just nu ser man över hur Sverige ska vara indelat i framtiden. Däremot tror Göran Tunhammar att det finns möjlighet för Skåne att växa.

– Personligen tror jag inte på att det bara skulle bli sex regioner. Det blir för stort och opersonligt, särskilt i södra Sverige där vi är så folkrika, säger Göran Tunhammar, Skånes landshövding.

Just nu är utredarna i den parlamentariska Ansvarskommittén inne i sin slutspurt. Den 28 februari presenterar de sin rapport där de bland annat föreslår att dagens 21 län slås ihop och bildar mellan sex och nio storregioner.

Utredarna har tidigare sagt att bland annat Halland kan komma att delas mellan region Skåne och Västra Götaland. Landshövding Göran Tunhammar är inte emot en frivillig anslutning av kommuner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista