Lockpriser på borätter även i Skåne

Mäklare i Stockholm har varnats efter att de i sina annonser haft lockpriser på bostadsrätter, priser som legat klart under det slutliga priset.

Även i Malmö är det ofta stor skillnad mellan priset i annonserna och det som lägenheten till slut säljs för.

”Tvåa på Möllevången i Malmö, utgångspris 795 000, senast lagda bud 1 120 000”

”Tvåa, Falkmansgatan, utgångspris 895 000, senast lagda bud 1 315 000”

Det är lätt att hitta exempel på lägenheter som blivit nästan en halv gång dyrare än det pris som den intresserade lägenhetsköparen från början läste i annonsen.

Hamnar i konflikt
En chef på en mäklarfirma i Malmö som vi talat med som inte vill låta sig intervjuas säger att mäklaren ofta hamnar i konflikten mellan att sätta ett marknadsmässigt utgångspris och köparens vilja att få ett så högt pris som möjligt. Sätter man ett lägre annonspris säljs lägenheten som regel för ett högre pris, enligt mäklaren.

Brott mot marknadsföringslagen
Men att med avsikt eller systematiskt använda sig av ett för lågt utgångspris för att locka intresserade till visningarna är ett brott mot marknadsföringslagen, och den mäklare som använder sig av så kallade lockpriser kan få en varning.

– Mäklaren ska utgå från ett sannolikt värde och har en skyldighet att känna till det. Det ingår i mäklarens kompetens att kunna fastställa ett ungefärligt marknadspris, säger Christer Ståludd, jurist, Fastighetsmäklarnämnden.

Lockpriser under lupp
Fastighetsmäklarnämnden är den statliga tillsynsmyndigheten för mäklarbranschen och har det senaste året tittat speciellt på användandet av lockpriser.

– Många anmälningar och samtal som vi får till nämnden handlar om lockpriser. Det är ett problem för marknaden för många människor retar sig på detta, säger Christer Ståludd.

Svårt att träffa rätt
Priserna för borätter i Malmö har stigit med 14 procent de senaste tre månaderna, och trots att man absolut inte använder sig av lockpriser kan det ibland vara svårt att träffa rätt.

– Ibland kan det bli lite mer budgivning och högre pris mot vad man har räknat med men det är normalt på en marknad som är het, säger Ola Lindvall, mäklare på Fastighetsbyrån i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista