Fondbolag lanserar räntefritt sparande

Att placera pengar i fonder och ta banklån är naturligt för de flesta svenskar. Men för landets muslimer är det mer komplicerat eftersom det finns ett ränteförbud i Koranen som många men inte alla väljer att följa. Nu lanserar Folksam fondsparande som tar hänsyn till muslimska värderingar.

– Ja, det finns många muslimer som skulle kunna spara på ett sådant sätt där man är medveten om att man inte investerar på ett sätt som är emot mänskligheten, säger Midhat Ibrahimbegovic vid Islamic Center i Malmö.

Vill få fler muslimer att spara
Fondbolaget Folksam kommer under våren att erbjuda landets 500 000 muslimer fondsparande i KPA:s etiska fonder. För Mikael Pettersson på Folksam i Malmö är det viktigt att få med landets muslimer i fondsparandet.

– Om vi har en marknad och personal som är mångkulturell skapas det med naturlighet produkter som anpassas till det behov och de önskemål de har, säger han.

Tidigare försök lades ner
Det är ett samarbete mellan Folksam och Sveriges Muslimska Råd som mynnat ut i lösningen med de etiska fonderna. Tidigare var flera svenska banker inblandade i att ta fram räntefria lån, men det har sedan en tid lagts på is.

– Det hade varit perfekt. Det passar dagens moderna ekonomi, säger malmöbon Mohammad Mohammad.

Ger räntan till välgörenhet
Hur viktigt det är att följa ränteregeln skiljer sig mellan olika kulturer. En vanlig modell är att ge bort räntan till välgörande ändamål. Vid Islamic Center uppmanar man till att följa de svenska reglerna.

– Det finns olika teorier om ränteförbudet. Det beror på vad man skall använda pengarna till, säger Mohammad Mohammad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista