Peab i norsk muträttegång

Entreprenadföretaget Peab, med huvudkontor i Förslöv, riskerar att förlora miljonbelopp efter inblandning i flera skandaler i Norge.

En ny cancerklinik byggs på Ullevåls universitetssjukhus i Oslo. Peab är huvudentreprenör för bygget, men det lär bli sista gången. Sjukhusets administrative vicedirektör Erik Hope säger att Peab inte behöver besvära sig att lämna fler anbud. Anledningen är den så kallade Ullevålaffären 2005, där Peab mutade en chef på sjukhuset. Saken hamnade inte inför domstol, eftersom Peab accepterade ett bötesföreläggande på 5,5 miljoner svenska kronor.

I dagarna väntar Peab också på besked från norska ekobrottsmyndigheten i ett annat korruptionsmål. Hundratals miljoner kommunala kronor försvann från vattenverket i Romerike utanför Oslo.

För va-avgifterna köpte cheferna bland annat farmer och vilda djur i Sydafrika. Peab har fått 80 miljoner svenska kronor av vattenverkschefen utan att kunna redovisa utförda arbeten. Företaget misstänks ha haft en central roll i penningsmugglingen. Besked om det blir rättegång eller bötesföreläggande, kommer i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista