Barn sämre på att använda cykelhjälm

För två år sen infördes en lag som säger att barn under 15 år ska bära hjälm när de cyklar. Till en början följdes lagen bra, men nu slarvas det mer och mer.

- Jag försöker använda den så lite som möjligt. Jag vet att det är dumt, men till och med vuxna cyklar utan hjälm så varför ska jag använda det då, säger Pierre, 14 år, i Malmö.

När lagen om cykelhjälm för alla under 15 år infördes för två år sedan var det många som tog den till sig. Hjälmanvändandet bland barn ökade kraftigt i hela landet.

Men i senaste mätningen från i höstas visar det sig att endast tre av fem barn under tolv år använder hjälm och det är en tydlig nedgång från året innan. Ett skäl till att inte fler följer lagen kan vara att den som bryter mot den inte riskerar någon påföljd eftersom barn under 15 år inte får straffas.

- På sikt måste vi ha en lag som gäller alla, säger Sixten Nolén, trafikforskare vid statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista