Hamnupprorets tysta protest

Kommunledningen i Ystad vill bygga ut hamnen för att få plats med större färjor och en ny omlastningsterminal. Intresseorganisationen Hamnupproret protesterade utanför fullmäktiges sammanträde i Ystad på torsdagskvällen. 

Förslaget på en utbyggnad av Ystad hamn innehåller bland annat plats för större färjor och en ny terminal för omlastning mellan lastbil och järnväg. Thomas Lantz moderat och kommunstyrelsens ordförande i Ystad hoppas på ökad tillväxt med en större hamn.

Sedan projektet att bygga ut hamnen presenterades under våren förra året, har Hamnupproret lyckats samla in tillräckligt många namnunderskrifter, över 1 100 stycken, för att kunna kräva en kommunal folkomröstning om förslaget.

Enligt Thomas Lantz, ska fullmäktige ta ställning till kravet på folkomröstning först efter det att projekteringen av hamnutbyggnaden är klar. Det kan den vara tidigast till hösten.

Hamnupproret tycker att det är ett problem att frågan inte redan har behandlats av fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista