Sturup vill pröva gröna flygningar

För att minska de miljöproblem som flyget orsakar vill Sturups flygplats, Malmö Airport pröva gröna flygningar. Om man kan komma överens med flygbolagen kan den miljövänliga flygmetoden komma att provas på Sturup redan i år.

– Det handlar om att planera sin flygning in i minsta detalj för att veta vilken bana man ska flyga. Då kan man köra mjukare. Det sparar gaspådrag, bränsle och ljud för omgivningen, berättar Lennart Björk, flygplatschef på Malmö Airport.

Gröna flygningar har provats med stor framgång på Arlanda utanför Stockholm. Där har ljudmätningar visat att bullret sjunkit i samband med start och landningar. Och det förs nu diskussioner med bland annat SAS och Malmö Aviation om att prova den här flygmetoden även vid Malmö Airport. Men det finns vissa svårigheter.

– Alla flygplanstyper klarar inte detta och det kräver en utvecklad flygtrafikledning både vad gäller teknik och manuella metoder, säger Lennart Björk.

Flygplatsledningen diskuterar nu hur det hela ska finansieras. Det handlar bland annat vem som ska betala och i vilken takt man kan införa de gröna flygningarna.

– Det här kan vi inte göra själva. Vi måste ha med oss flygbolagen som tar sin del i det här ansvaret, säger Lennart Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista