Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snuskigt vatten i mobila gatukök

Det är många gånger dålig kvalitet på det vatten som används i mobila korvkiosker och gatukök i Malmö.
Vattenkvaliteten i de mobila gatuköken har varit dålig under många år och miljöförvaltningens senaste provtagning visar att det inte har blivit bättre. Dricksvattenkvalitet Det ska vara dricksvattenkvalitet på det vatten som används till att skölja sallad och grönsaker i de mobila gatuköken, men det är långt ifrån alla som lever upp det kravet. Det visar miljöförvaltningens senaste provtagning, som ännu inte är helt sammanställd. Ahmed Sraim som säljer falafel på Kungsgatan i Malmö löser problemet på ett eget sätt. - Vi har en restaurang här bredvid, så vi hämtar allting därifrån. Men det hade varit lättare om kommunen hade satt ut avlopp till oss och så hade vi kunnat göra avbetalningar till kommunen, säger Ahmed Sraim. Bör bytas oftare Vid de senaste provtagningarna kunde miljöförvaltningen konstatera att vattnet som förvaras i dunkar många gånger höll en temperatur runt 30 grader. Vattnet i dunkarna bör enligt Miljöförvaltningen bytas oftare alternativt att de mobila gatuköken har tillgång till rinnande vatten. Det skulle innebära att man använder och måste göras sig av med mer vatten än tidigare. Det använda vattnet får inte hällas ut i dagvattenbrunnarna på gatan. Ett alternativ skulle kunna vara att de mobila gatuköken ansluts till det fasta kommunala vatten- och avloppssystemet. Fast vatten och avlopp Det finns idag inget konkret förslag på att installera fast vatten och avlopp på de uppställningsplatser som kommunen hyr ut, men Carina Nilsson som ordförande i miljönämnden säger att det kan vara ett framtida alternativ. - Att göra fasta anslutningar är ju en kostnadsfråga. Det får ju utredas. Jag antar att det varierar beroende på vilken gata man står på och hur det ser ut där, säger Carina Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".