Helsingborgs hamn vill ha badförbud

Att bada i norra hamnen i Helsingborg är populärt men farligt. Efter flera tillbud och en drunkningsolycka i somras vill Helsingborgs hamn nu att det av säkerhetsskäl ska bli förbjudet att bada och fiska i hela norra hamnen.

Det kan se nog så inbjudande ut fiska nästan mitt i stan eller för den delen hoppa från piren i Norra hamnen i Helsingborg. Men det är också farligt.

– Jag tror inte att folk är riktigt medvetna om vad som händer när ett fartyg går ut ur hamnen och vilket sug det blir, det har man ingen chans att hålla emot och risken är då att man kan hamna inne i båtarnas propellrar, säger hamnens VD Per-Olof Jansson.

Förbud redan till sommaren
Får hamnen som de vill kan badandet inom hamnområdet, och fisket från piren och i hamnbassängen bli förbjudet redan till sommaren. Det blir upp till kommunfullmäktige att besluta om förbudet.

Kulmen på olycksvåg
Bakgrunden till att man vill skärpa hamnordningen är den drunkningsolycka som inträffade i somras.

– Det var kulmen på det som hänt under flera år, att ungdomar går ut där och hoppar ut ifrån piren. Vi kan inte leva med det eftersom det är vårt område och det är en fara för eget liv om man gör så här, säger Per-Olof Jansson.

Tydligare signaler
Ett förbud mot bad och fiske ger tydligare signaler om vad som gäller.

– Då kan man lagföra personer som bryter mot förbudet. Idag kan vi bara avvisa men om kommunfullmäktige tar det här beslutet kan man bötfälla dem, säger Per-Olof Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista