Skåne positivt till storlän

Skåne kan bli ledande i en ny sydsvensk storregion då landstingen kan komma att skrotas och länen växa. Skånes politiker ser positivt på att bilda Storskåne, om grannarna vill.

Sverige är idag uppdelat i 18 landsting, två regioner och en kommun, Gotland, men inom kort kommer statliga ansvarskommittén med sitt betänkande som kan innebära att kartan ritas om drastiskt. Kommittén har i uppgift att se över Sveriges nuvarande indelning och enligt uppgifter som läckt ut från kommittén så kan Sverige i framtiden delas upp i mellan sex och nio storregioner, med större självbestämmande än de nuvarande landstingen. 

Några nya geografiska uppdelningar är inte klara än. Men troligtvis kommer det här innebära att Skåne antingen förblir den region den är idag eller att länet blir navet i en ny sydsvensk storregion som då skulle kunna innefatta delar av Halland, Småland och Blekinge.

- Vi har bra relationer med Blekinge idag och samarbetar ganska mycket redan. Halland är väldiga motståndare till förändringar och man ska aldrig ge sig in i sånt här om de som är aktiva i regionen inte vill, säger Uno Aldegren (s), regionråd.

- Skåne klarar sig, men vi skulle bli både rikare och bättre om vi samarbetade med andra län. Men det ska vara på frivillig basis, säger Pia Kinhult (m), regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista