Trångt i folktandvården

I Skåne är nu 24 folktandvårdsmottagningar rödlistade. Det innebär att de inte tar emot några nya vuxna patienter utan hänvisar dem till andra kliniker, vilket inte är det lättaste.

– Vi har generellt brist på tandläkare generellt i Sverige. Vakanser i storstäderna sväljer de flesta, säger Liselotte Persson, klinikchef på den röda kliniken i Tyringe.

Indelningen av de skånska klinikerna är ett mått på hur hårt belastade de är. På Region Skånes hemsida kan se om en klinik är grön, gul eller röd. Röd klinik innebär att de inte kan ta emot några nya patienter men barn och akuta fall har fortfarande förtur.

I Tyringe har man under en längre tid fått hänvisa patienter till Perstorp eller Hässleholm, men de är också röda kliniker. Flera röda kliniker finns också i Malmö och Helsingborg trots att de har lättare att hitta tandläkare.

Tyringe ska nu stänga kliniken för renovering i några månader och Liselotte Persson hoppas att nya fräscha lokaler ska locka tandläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista