Skåne förebild för nya regioner

Skåne kan stå som modell när de svenska landstingen slås ihop till regioner. Den 28 februari förväntas den parlamentariska Ansvarskommittén att föreslå att dagens landsting slås ihop och bildar sex till nio storregioner. Regioner som får liknande ansvarsområden som de Region Skåne har idag.

– Om jag har rätt information så kommer det att bekräftas att Region Skåne är på rätt väg, säger regionrådet Pia Kinhult (m).

Region Skåne bildades som ett försök 1 januari 1997 när Malmöhus- och Kristianstad landsting slogs ihop. Försöket innebar att Region Skåne förutom sjukvården också fick ansvar för den regionala utvecklingen vad gäller bland annat näringsliv, kollektivtrafik och kultur, uppgifter som tidigare legat på staten.

Försöket med Region Skåne har ännu inte permanentats utan pågår fortfarande. Trots det så kan alltså de nya storregioner som ansvarskommittén väntas förslå ska bildas komma att få i stort sätt samma ansvarsområden som Region Skåne och också den andra regionen i Sverige, Region Västra Götaland, har idag.

Det här innebär troligen att Skåningarna blir de som minst kommer att märka av förändringen. Det mesta kommer att fortsätta som förut. Det regionala självstyret kan till och med komma att utvidgas en aning, det tror i alla fall det socialdemokratiska regionrådet Uno Aldergren.

– Fördelningen av kulturanslag, miljöfrågor och delar av arbetsmarknaden läggs på regionerna, säger Uno Aldegren (s), regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista