Anbud inlämnade för Öresundstågen

Om knappt två år ska nya bolag ta över trafiken på Öresundstågen. På måndagen lämnades anbuden in i Köpenhamn och Hässleholm. Flera stora tågföretag från både Europa och Asien vill köra tågen. Affären är värd omkring sju miljarder kronor.

– Vinner vi så är det naturligtvis positivt. Vi har lagt ett bud, där vibåde kan tjäna pengar och ge något konkurrenskraftigt, säger Jan Forsberg, vd för SJ som lägger att anbud tillsammans med kinesiska MTR.

Det handlar dels om trafiken på den danska och den svenska sidan om Öresund. Dels om ytterligare sträckor i Sverige, Malmö - Göteborg, Malmö - Kalmar och Hässleholm - Karlskrona.

Upphandlingen är också indela i en dansk och en svensk del och på måndagen lämnades anbud in både i Köpenhamn och i Hässleholm. Nu ska de utvärderas och framåt sommaren väntas det bli klart vem som får uppdragen att köra tågen mellan 2009 och 2015.

För alla bolag är det en stor affär. Bartal Kass är projektledare på danska DSB som idag lämnade in sitt anbud i Köpenhamn tillsammans med den brittiska partnern First Group.

– Vi vill komma in i både i Sverige, Tyskland och England, säger Bartal Kass

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista