Moderat spricka om regionförsök

Moderaterna i Skåne är nöjda med regionförsöket. Me moderaterna på riksplanet är mera skeptiska till en indelning av Sverige i nya storregioner. Moderaterna som parti har ännu inte tagit ställning i frågan, det gör man förts på höstens partistämma.

Där hoppas Pia Kinhult, moderat regionråd, att man kan laga sprickan i partiet.

– Jag ser en öppning från partiledningen att sitta ner och diskutera det förutsättningslöst. Region försöket i Skåne kommer att permanentas, frågan är bara när, säger Pia Kinhult (m), regionråd.

Den 28 februari förväntas den parlamentariska ansvarskommittén föreslå att Sveriges 21 län ska bli färre och att landet istället ska delas upp i mellan sex och nio storregioner med större självbestämmande än dagens landsting. Skånemoderaterna har länge varit positiva till regionalisering, framförallt när det gäller Skåne, men från partikamraterna i Stockholm får de inget medhåll.

Nyligen uttalade sig moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, skeptiskt till regionidén och menar att den här typen av förändringar måste ha en bred folklig förankring innan de genomförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista