Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till tre friskolor i Malmö

Publicerat onsdag 18 september 2002 kl 07.04
Tre organisationer som sökt om att få starta friskolor i Malmö nästa år får nej av kommunen. Däremot är det tre andra som kommer att få bygga ut sina friskolor till att omfatta fler årskurser.
Globalskolan, som vill starta grundskola klass 1 - 9 och förskola, som framförallt riktar sig till barn som har föräldrar med utländsk härkomst får nej. Här tycker kommunen det saknas allt för många uppgifter i ansökan - bland annat hur man ska lösa lokalfrågan. Ansökan från Föreningen Islamiska skolan, om att starta förskola och grundskola, avslås också. Bland annat ifrågasätter kommunen om skolan verkligen är öppen för alla, när man i ansöka skriver att skolan ska främja uppfostran av muslimska barn. Och kommunen bedömer risken för segregation som stor. Cognita utvecklingsaktiebolag vill starta ett så kallat skoldaghem som riktar sig till barn med koncentrationssvårigheter - den skulle motsvarar klass 1 till 9, och fullt utbyggd bara ha 27 elever. Skolan skulle ha en tydlig inriktning mot idrott och rörelse, men kommunen ifrågasätter elevunderlaget och oklarheter när det gäller vilka lokaler man ska använda. De som kommunen tycker ska få bidrag och utveckla sina friskolor är Malmö Pingstförsamling, Europaporten, som vill kompletterar sin grundskola till att omfatta även årskurs 7 - 9. Ytterligare en religiös huvudman, Islamic Center är i samma situation och vill bygga ut för att täcka även klass 7 - 9. Och Boukefs privata språkskola i stadsdelen Husie som idag har årskurserna 1 - 5 och vill utöka till att även ha förskoleklass och årskurs 6 - 9. Det är Skolverket som beslutar om de här bidragen, men kommunen som betalar ut dem. Idag väntas kommunstyrelsens barn- och ungdomsutskott att besluta detta, och skicka handlingarna vidare till Skolverket. Kommunens beslut idag är dock inte slutgiltigt, utan de som får negativt besked kommer då att få chans att komplettera sina ansökningar.
Hans Dahlgren, SR Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".