MKB stoppar utförsäljning

Till skillnad från flera grannkommuner, som nu välkomnar en utförsäljning av kommunala lägenheter, så går Malmö mot strömmen och skyddar hyresrätten i Malmös kommunala bostadsbolag, MKB. MKB får inte sälja lägenheter utan tillstånd från kommunfullmäktige.

– Reglerna ger MKB en offensiv roll på bostadsmarknaden, där en borgerlig regering sänder tydliga signaler där det är bostadsrättsomvandling som gäller, säger Anders Rubin, socialdemokratiskt boende- och stadsmiljökommunalråd

Det är socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet som nu föreslår förändringar i ägardirektiven till MKB. Från att tonvikten tidigare varit krav på en stabil ekonomi vill man nu istället ta ett steg till och jobba mer med att MKB ska ta ett bostadssocialt ansvar, bland annat öka antalet student- och seniorboenden, och även öka sin närvaro i hela Malmö.

Allt för att skydda hyresrätten. MKB:s vd Lars Birve ställde sig för en tid sedan positiv till att göra det möjligt för enstaka boende att köpa sina lägenheter, men det är inte aktuellt.

I till exempel Staffanstorp, Lomma och Helsingborg gör man precis tvärtom och öppnar istället upp för en försäljning av kommunala hyresrätter. Det här är något som även påverkar Malmö, menar Anneli Philipson, vänsterpartistiskt kommunalråd.

– Om det krävs en stor kapitalinsats för att köpa en bostad i kranskommunerna så ökar trycket i Malmö, som värnar hyresrätten, säger Anneli Philipson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista