Halland vill inte styckas

I Skåne är många politiker positiva till att skrota landstingen och införa nya större regioner, men bland våra grannar i Halland är det helt andra tongångar. Där oroar man sig för att bli uppstyckade mellan Skåne och Västra Götaland.

– Vi ser ingen anledning att bryta upp den gemenskap som Halland utgör, säger regiondirektör Martin Andreae, som leder en högljudd kampanj för att Halland även i framtiden ska få vara ett eget län.

I Halland slår man sig för bröstet och påstår att man har den största befolkningsutvecklingen, den lägsta skatten, den bästa ekonomiska utvecklingen och så vidare.

Men trots det kan Hallands saga snart vara all. För inom kort kommer den parlament. Enligt av vad som läckt ut från så kommer Sverige i Framtiden delas upp i mellan sex och nio storregioner.

Exakt hur kartan ska se ut är inte klart, men man kommer att sätta upp vissa kriterier för hur regionerna ska se ut, och enligt de kriterierna är Halland för litet för att vara en egen region. Istället kan Halland komma att styckas upp mellan Västra Götaland medan och ett framtida Storskåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista