Ammoniakläckage förorenade inte Sege å

Den ammoniak som inatt läckte ut från färgfabriken Akzo Nobel i Burlöv har troligen inte förorenat vattnet i Sege å. Men för säkerhets skull kommer man ändå att skicka ett vattenprov för analys.

– Vattnet var helt luktfritt när vi hämtade upp det från ån. Skadan blev inte så allvarlig eftersom de snabbt lyckades stänga luckorna till utsläppet till ån. Egentligen ska ammoniaken inte kunna komma ut i deras avloppssystem, eftersom det finn säkerhetssystem. Men vad som har hänt har vi ännu inte rätt ut, säger Amelita Charpentier.

Olyckan inträffade när anställda skulle tappa upp den flytande ammoniaken från en behållare till en annan ute på gårdsplanen. Närmare 1 000 liter ammoniak hann rinna ut. Räddningstjänst, företagets säkerhetschef och ett saneringsföretag kallades till platsen, och avloppsbrunnarna sögs ur och spolades rena.

På Akzo Nobel gör man bedömningen att utsläppet berodde på ett konstruktionsfel på en ventil till ammoniaktanken. Enligt miljöcontrollern Susanne Frost kommer man nu att kontakta leverantören och även se över om man har fler ventiler av samma sort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista