Många katter har fått salmonella

De senaste veckorna har nio fall av salmonella hos katter rapporterats till länsveterinären i Skåne. Orsaken tros vara att det är ovanligt många småfåglar som bär på salmonellabakterier i år och att katterna smittas när de tar sjuka fåglar.

- De senaste dagarna har det kommit in fall med sjuka och döda fåglar från Österlen och mellersta Skåne, säger Lennart Sjöland, länsveterinär.

Det är inte klarlagt precis hur salmonella sprider sig bland småfåglar. Det kan vara smittat foder eller att smittan sprider sig från de fågelarter som håller till på soptippar, där smittan ofta finns.

Att det är så många småfåglar som är smittade i år tros bero på den varma vintern. Många svagare individer som i vanliga fall skulle ha strukit med i kylan har klarat sig, men är mindre motståndskraftiga mot sjukdomar.

Men även om fallen är fler i år vill Lennart Sjöland tona ner riskerna för människor.

- Men man ska inte ta i sjuka och döda fåglar, säger han.

När det gäller katter är det viktigt med hygienen när man tömmer kattlådor och att man inte låter de springa överallt i huset.

- Även om det är en frisk katt så tycker inte jag att dom ska vara i köket där man håller på med mat, säger Lennart Sjöland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista