Svårt få identitet bekräftad

Problemet att invandrare med uppehållstillstånd i Sverige står utan id-kort växer för varje dag. Särskilt stort är problemet för flyktingar som kommit hit ensamma. Då har de nämligen ingen som kan intyga deras identitet.

När flyktingar kommer hit ensamma är det svårt att få ihop deras familjebild. Viyan Hisham Kalil kom hit ensam med sina tre barn under förra året. I Sverige finns sedan tidigare hennes syster som sedan några år tillbaka är svensk medborgare. Men Folkbokföringen registrerar inte syskon utan föräldrar. Så trots att Viyan har en syster som kan intyga att hon är hon räcker det inte till.

Problemet rör inte bara folk som kommer hit som flyktingar.  Barbara Asplund vid Malmö stads invandrarservice berättar.

– Vi hade en man från Nya Zeeland. Han kom som anknytning till sin sambo. Men varken bank eller Svensk kassaservice vill godta hennes intygande av hans identitet, säger Barbara Asplund.

Svensk kassaservice och bankerna menar att ansvaret ligger på staten. I många andra länderna, däribland Danmark, är det staten som utfärdar id-kort. I regeringskansliet vet man inte vilket eller vilka departement som ska ta hand om frågan. Som ett första steg kallade på tisdagen Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni till ett möte mellan olika regeringstjänstemän för att försöka hitta möjliga lösningar på problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista