Dålig information till chaufförer

Informationen om väder och väglag till de lastbilschaufförer som anländer till de skånska hamnarna är bristfällig. Ingen av de större skånska hamnarna har något system för att varna chaufförerna när det är kaos på vägarna.

I Trelleborgs hamn har man ingen information utan anser att det är rederiernas ansvar att berätta för chaufförerna om väglaget. I Malmö har man samma policy och i Helsingborg går man inte heller ut med någon information, förutom att man på sin hemsida har en länk till Vägverkets hemsida.

Om inte rederierna informerar, så nås alltså många chaufförer som anländer till de skånska hamnarna inte av beskedet om dåligt väglag, utan kör på som vanligt. Om olyckan är framme så kan en lastbil som havererar blockera en väg i flera timmar.

Inte heller i Ystad hamn har man idag något system för att varna för dåligt väder. Men det vill hamnchefen Lars Börjesson ändra på.

– Jag vill ta ett initiativ och få med mig rederierna, deras agenter, polisen och vägverket. Kanske kan vi enas om ett varningssystem där man på färjorna ropar upp i högtalarna om hur väglaget är. Vi skulle även kunna hänvisa till parkeringsplatser i hamnen, säger Lars Börjesson, hamnchef i Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista