Ingen lön till insnöade

Riskerna med att ge sig ut på vägarna i snöovädret i Skåne på torsdagen var så stora att det var helt rätt att gå ut med en uppmaning till folk att hålla sig hemma. Det är räddningstjänstens svar på den kritik som Svenskt Näringsliv riktat mot myndigheternas uppmaning.

– Vägverkets bild av läget var att man inte kunde garantera någon väg under natten och förmiddagen. När vi har 200 trafikolyckor så bör man undvika trafiken helt och hållet, säger Linus Eriksson, räddningschef i beredskap för södra Skåne.  

Men flera företag som hört av sig till Svenskt Näringsliv är missnöjda med att folk uppmanades att stanna hemma från jobbet, trots att det fanns vägar som var framkomliga. Det säger regionchefen på Svenskt Näringsliv i Malmö Carl-Erik Holmqvist.

– Informationen var något onyanserad och man uppmanade folk att stanna hemma, inte ens att kolla om det gick att ta sig till jobbet, säger vägar som var framkomliga. Det säger regionchefen på Svenskt Näringsliv i Malmö Carl-Erik Holmqvist

Anställda som igår inte kunde ta sig till jobbet riskerar nu att bli utan lön. På till exempel universitetssjukhuset MAS i Malmö kommer personal som inte tog sig in antingen att få ta en semesterdag eller kompledigt.

– Den enskilde väljer själv var man bor. Lön är ersättning för utfört arbete, säger Lisbet Hedenius, personalchef på sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista