Stora brister inom äldrevården i Lund

Det finns allvarliga brister i kommunikationen vid vård av äldre i Lund. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av kommunens revisorer och Region Skåne.

- Det allvarligaste tycker jag är bristerna i det organisatoriska arbetet, säger Per Olsson, socialdemokratisk kommunrevisor i Lund.

Dålig kommunikation när en vårdtagare förflyttas mellan vård på sjukhus och vård i kommunen leder bland annat till en stor överförskrivning av mediciner och till att patienter har fått ligga kvar i veckor i Universitetssjukhusets sängar trots att de redan var färdigbehandlade. Bristande IT-kompetens inom vården har också lett till misstag i vårdplaneringen.

Rapporten som Region Skåne och kommunrevisionen har beställt bygger på uppgifter om hur 15 äldre personer behandlades i vården under 2006. Nu hoppas Per Olsson att rapporten ska ge resultat.

- Nu har vi kartlagt brister, så nu vill vi att politikerna börjar agera. Så att nästa gång man granskar ska det ha skett framsteg. Att man har börjat jobba med rutinerna för dokumentation och tar fram läkemedelsberättelse så att det sker en stegvis förbättring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista