Studenter skissar på framtidens bibliotek

Frågan om framtidens bibliotek har aktualiserats den senaste tiden i Lunds kommun. I Södra Sandby har man låtit en grupp arkitektstudenter från universitetet komma med förslag på hur framtidens byabibliotek kan se ut.

Biblioteket ligger bara ett par hundra meter från Södra Sandbys centrumhus. Men tack vare att biblioteksentrén och parkeringen vetter mot Lundahållet är känslan bland befolkningen att biblioteket ligger längre bort. Att minska det mentala avståndet och skapa en naturlig mötesplats har varit arkitektstudenternas utmaning i projektet.

- Jag har gjort en väldigt liten tillbyggnad ett stort orangeri skulle man kunna kalla det, berättar arkitektstudenten Vanda Kehr.

- De flesta har också ritat upp ett torg framför biblioteket som blir något slags ställe där man kan gå och spatsera runtomkring, säger studenten Per Eldénius.

Genom att vända entrén mot samhället hoppas man uppmuntra till spontana besök på biblioteket. Projektet har utgått från tanken att biblioteket ska ligga nära invånarna och att man ska kunna ha sin service på nära håll.

På tisdag kväll kommer arkitektstudenterna att ställa ut sina idéer för allmän beskådan på biblioteket i Södra Sandby. Sedan återstår det att se vad som blir verklighet.

För Karin Ingelström som bor i Södra Sandby är det viktigt att man satsar på ortens bibliotek.

- Det är ett väldigt fint bibliotek. Det är självklart att det ska finnas ett litet bibliotek i varje liten by.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista