Lundastudenter flyr IT-utbildningar

IT-krisen för några år sedan sätter fortfarande sina spår. När IT-industrin nu ropar efter folk så väljer ändå studenterna i Lund hellre att utbilda sig till civilingenjörer inom bygg och fysik.

Antalet studenter inom olika IT-områden har halverats sedan början av 2000-talet och utbildningsplatser står nu tomma - säger vicerektorn Per Warfvinge på LTH, Lunds tekniska högskola.

- Mer än hälften får jobb inom en månad efter att de tagit examen. Om jag hade varit ung idag hade jag definitivt tittat på IT sidan. Inte minst för att det finns en sådan spännande internationell marknad.

LTH försöker nu att ändra utvecklingen genom att förbättra genomströmningen på utbildning så att fler slutför sina studier, genom att samarbeta med företag som Sony Ericsson för att informera gymnasie- och grundskolelärare om IT-utbildningarna. Men LTH satsar också på högstadiet.

- Där har vi i Skåne en jättefin aktivitet som heter Teknik åttan där 500 åttonde klassare är med och tävlar i teknik och det är ett sätt för oss att stimulera intresset för teknik och naturvetenskap, berättar Per Warfvinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista