Friskolor kan få plats i kommunala lokaler

I Helsingborg vill den nya borgerliga majoriteten samordna de kommunala skollokalerna med friskolor. Anledningen är att man i centrala Helsingborg har ett stort överskott på skolplatser. Genom att erbjuda lokaler till friskolor hoppas man kunna förhindra att fler skolbyggnader stängs.

- Vi har ju ett överskott på skollokaler i Helsingborg och därför vill vi erbjuda friskolor att vi tillsammans kanske kan dela lokaler. Och det innebär att vi kanske kan ha kvar vår verksamhet på en skola, säger Christer Rasmusson är folkpartistisk ordförande i skol- och fritidsnämnden.

För drygt två år sedan stängde man Gustav Adolfsskolan i Helsingborg, men ändå räknar man med att det till hösten sammantaget kommer att vara ett överskott på omkring 1800 platser på skolorna runt om i kommunen. Just nu pågår också en lokalutredning där man ser över hur kommunens lokaler i framtiden ska kunna användas på effektivaste sätt. Den nya borgerliga majoriteten kan inte utesluta att fler skolor någon gång måste stängas men hoppas att friskolorna ska kunna hjälpa till att fylla de tomma platserna.

- Det finns några friskolor som har visat ett intresse för detta men det är på ett väldigt tidigt stadium ännu, berättar Christer Rasmusson som menar att fördelen för vinsten för friskolorna vore att få tillgång till ändamålsenliga lokaler som till exempel specialsalar och matsalar.

Men är det kommunens sak att hålla friskolor med lokaler?

- Båda parter tjänar på det här. Om vi står med tomma lokaler är det väldigt positivt om vi kan fylla upp dem med friskolor. Vi har en positiv inställning till friskolor i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista