Kritik mot regeringens satsning på ESS

Kommentarerna i Skåne låter inte vänta på sig efter att regeringen nu meddelat att man tänker satsa tre miljarder på att få den europeiska forskningsanläggningen ESS till Lund. Men anläggningen har redan innan det är beslutat var den ska ligga stött på stark kritik, främst från miljöhåll.

Anläggningen, som skulle ge ett stort antal jobb, är kontroversiell. Många menar att den medför stora risker för människor och miljö då miljöfarliga ämnen kommer att hanteras på anläggningen. Men många är också nöjda med att regeringen nu satsar pengar på att försöka få anläggningen till Lund.

- Det är inte en dag för sent och vi är glada över regeringens besked, säger Pia Kinhult (m), regionråd.

Miljöpartiet i Skåne är kritiska till satsningen, man tycker att den kostar för mycket.  Man är rädd för att mycket pengar kommer att tas från Region Skåne till projektet. Pengarna behövs till vård istället, menar Miljöpartiet.

Regeringen är beredd att satsa tre miljarder kronor på en stor neutronforskningsanläggning utanför Lund. ESS är en anläggning som skall användas för forskning inom till exempel biologi, nano- och energiteknik.

Men anläggningen har redan innan det är beslutat var den ska ligga stött på stark kritik, främst från miljöhåll.

– Vi tycker att placeringen är felaktig. Lund växer snabbt och vi har världens bästa åkerjord här. Miljöfrågorna är dåligt utredda, det handlar om kvicksilver och anläggningen kommer att producera radioaktivt avfall som ska slutförvaras i tretusen år, säger miljöpartisten Rolf Englesson.

Den stora forskningsanläggningen ESS har nu tagit ett stort steg närmare förverkligande när regeringen igår tog ställning för projektet.

Anläggningen kan beskrivas som en jättestor kombination av röntgenapparat och mikroskop. I anläggningen produceras fria neutroner, partiklar som genom stor kraft slås loss från atomkärnor. Neutronerna används sedan för att genomlysa olika material, ungefär som en röntgenapparat.

Fördelen med neutronerna är att de går mycket djupare i materialet och förstör det inte som röntgenstrålning kan göra. Behovet finns bland annat för att utveckla nya material och produkter inom så skilda ämnen som medicin och fordonsteknik.

– Det är ingen farlig anläggning, då skulle den inte få byggas. Det blir ingen strålning som sticker ut, säger professor Karl-Fredrik Berggren är projektledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista