Stopp för praoplatser på Lunds lasarett

Det blir allt svårare att få tag på PRAO-platser till grundskoleelverna i Lund. Tidigare har till exempel universitetssjukhuset ordnat platser till 100 elever varje år, men sedan årsskiftet är det slut med det.

– Vi har väldigt många elever ute i den reguljära vårdutbildningen, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster som kräver handledare och det är helt enkelt brist på handledare som kan ta hand om våra PRAO-elever, säger Goldi Sundahl är sjuksköterska och har tidigare jobbat med PRAO:n på sjukhuset.

Under de sju år som universitetssjukhuset i Lund har erbjudit PRAO-platser i organiserad form har mellan 800 och 900 nior från Lund och kranskommunerna fått praktisera på sjukhuset. Men i takt med att trycket från universitetet och gymnasieskolan bland annat från flera friskolor med vårdinriktning har ökat, så anser man inte längre att man klarar av grundskoleeleverna.

Däremot är det fortfarande fritt fram för arbetsplatser på sjukhuset att ta emot enstaka PRAO, till exempel barn till anställda. Åke Johnsson, ansvarig för PRAO-verksamheten i Lunds kommun, beklagar att samarbetet med sjukhuset upphört.

– Det är väldigt tråkigt. De hade bra organisation inom vården för våra elever, säger han.

Enligt Åke Johnsson har det även blivit svårare att få PRAO-platser på de stora företagen och även på kommunen, och det här kan påverka elevernas framtida yrkesval. Till till exempel vården kommer det i framtiden behövas mycket ny arbetskraft. Bara på universitetssjukhuset i Lund kommer hälften av alla anställda att ha gått i pension om 15 år. Men sjuksköterskan Goldi Sundahl ser ingen fara med PRAO-stoppet.

– Vi får helt enkelt hitta på nya idéer och nya sätt att ta emot ungdomarna, åka ut på skolorna och ge information, ta emot studiebesök och göra lite fräckare bildspel och sådant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista