Bostadsrättsrea kan vara olaglig

Bostadsrätter i Helsingborg kan komma att säljas till reapris. Nu när kommunen ska låta hyresgästerna i Helsingborgshem göra om sina hyresrätter till bostadsrätter kan boende i så kallade resurssvaga områden få köpa sina lägenheter till ett värde under marknadsvärdet.

– Som femklövern har lagt förslaget, handlar det först och främst om de utsatta områdena som framför allt utgörs av våra miljonprojekt, där ändamålet är att få till en förändring i området, säger Kristian Anderson, ordförande i Helsingborgshem.

Som P4 Radio Malmöhus tidigare har berättat, vill femklövern i Helsingborg erbjuda hyresgäster hos Helsingborgshem att köpa sina lägenheter genom att hyresrätten görs om till en bostadsrätt.

I de så kallade resurssvaga områdena, där de boende kanske inte har så mycket pengar, ska lägenheterna säljas till det lägre, bokförda värdet, om detta som det heter ”...inte väsentligt understiger marknadsvärdet”. Vad det egentligen innebär har man inte bestämt än men det bokförda värdet kan vara så lågt som halva marknadsvärdet.

– Femklöverns ambition är att totalkostnaden för bostadsrätten ska vara den samma som för att hyra lägenheten, säger Kristian Andersson.

Men att rea ut kommunala lägenheter till de boende kan vara olagligt. Framförallt är det olagligt att räkna ut priset på olika sätt i olika områden beroende på hur den sociala sammansättningen i områdena ser ut. Det menar experter på bostadsjuridik.

Det innebär att hyresgästerna i de områdena kan köpa billigare än hyresgäster i andra områden. Det kan strida mot den så kallade likabehandlingsprincipen i kommunallagen.

– Väljer man att ge förmåner bara till vissa områden så är det besvärligare att få in det under likabehandlingsprincipen, säger Bengt Lundell, expert på kommunal rätt vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista