Få kvinnor styr i kommuner

En genomgång av skånska kommunpolitiker visar att tre av fyra ordföranden i nämnder och kommunstyrelser är män. I några skånska kommuner finns det inte en enda kvinna som är ordförande i nämnder, kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen.

– Det hade varit bättre med en mera allsidig sammansättning. Det finns även ett behov av en föryngring, säger Bo-Anders Thornberg, moderat kommunstyrelseordförande i Hässleholm.

Nu är Hässleholm inte ensam om att inte ha en enda kvinna bland dem som bestämmer i de stora kommunala nämnderna och i kommunstyrelserna. Så ligger det till i Klippans och i Bjuvs kommun också. Men i hela Skåne är tre av fyra ordförande i nämnderna män. Det finns än så länge ingen statistik på detta för hela landet men under förra mandatperioden låg kvinnorepresentationen bland ordförandeposterna högre i hela landet.

Siffran för hela landet låg på 30 procent medan Skånes kvinnorepresentation ligger på 25 procent. I Hässleholms kommun finns alltså inte en enda kvinna bland ordförandena men kommunstyrelseordföranden moderaten Bo-Anders Thornberg säger att partierna i den borgerliga majoriteten jobbar på att engagera kvinnor i partierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista