Kollission var båda färjornas fel

Det fanns flera orsaker till färjekollissionen utanför Helsingör i höstas. Den Danska Sjöfartsstyrelsen har utrett olyckan, och enligt rapporten hade både Sundsbussen Pernille och HH-ferries Mercandia 4 del i sammanstötningen.

Dimman låg tät över Öresund morgonen den sjätte september i fjol när fartygen kolliderade utanför Helsingörs hamn. Fyra passagerare skadades lindrigt. Den danska sjöfartsstyrelsen har utrett olyckan och konstaterar att det inte var den enes fel, istället pekar utredarna på misstag och fel hos bägge.

Dels gav Mercandia 4 inte någon ljudsignal, och dels kontrollerades inte de system som ska varna för hinder i närheten på någon av båtarna. Dessutom så påpekar Sjöfartsstyrelsen på att Pernille kom med för hög fart in mot hamnen.

Kommunikationen mellan fartygen ska redan ha blivit bättre eftersom fartygen numer kvitterar den information de får. Den danska sjöfartsstyrelsen vill att rederierna ska komma fram till gemensamma regler för att undvika olyckor i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista