Kulturen får ny chef

Anki Dahlin blir ny chef för Kulturen i Lund. Idag är hon länsmuseichef på Gotland. Hon är 53 år och är ursprungligen på Malmö, men har inte bott i Skåne på många år.

– Det är intressanta samlingar. Och Lund befinner sig i en region där det händer mycket på konst- och kulturfronten, säger Anki Dahlin.

Från början är det textil och textilinredning som är Anki Dahlins specialområde, men det betyder inte att det blir större satsning på det på kulturen, säger hon. Hur hon vill utveckla museet, håller hon ännu hemligt. Hon tillträder den 1 oktober.

Men Anki Dahlin säger att svenska museer måste bli bättre på att hänga med i tiden, ta upp aktuella ämnen som klimatfrågor.

Kulturens ekonomi har varit besvärlig genom åren. Upp till en fjärdedel har tidvis finansierats med sponsorer och externa medel. I framtiden räknar man med mellan tre och fem miljoner per år måste dras in på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista