Absolut vodka kan säljas till utlandet

Regeringens planer på att sälja ut flera statliga bolag, bland dem Vin & sprit, väcker frågor på bolagets fabrik i Åhus med 240 anställda. Ännu är ingenting klart om hur försäljningen ska gå till, men redan spekuleras det om eventuella utländska köpare som kan vara intresserade.

– Det är med litet sorg i hjärtat om det blir så, säger, Jan Lundin är facklig ordförande i Livsmedelsarbetarförbundet på fabriken.

Men regeringen har redan tidigare aviserat att de tänker minska sitt ägande i statliga bolag. I slutet av veckan väntas en proposition från kommun- och finansmarknadsminster Mats Odell ta upp just en försäljning av Vin & Sprit och andra bolag. Innan sommaren hoppas regeringen att riksdagen ska ha godkänt försäljningen.

Absolut vodka, som tappas upp på flaskor i fabriken i Åhus, är Vin & sprits största varumärke. Det är ett eftertraktat varumärke som väntas locka utländska köpare till den eventuella försäljningen. Vad som skulle hända med produktionen i med en utländsk köpare skapar redan nu en ovisshet på fabriken i Åhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista