Peab får böta 17 miljoner

Entreprenadföretaget Peab, med huvudkontor i Förslöv, tvingas att böta över 17 miljoner kronor, sedan det upptäckts att representanter för Peabs norska dotterbolag varit inblandade i korruption.

Peab ska enligt norsk ekokrim varit inblandad i en av de största  skandalerna någonsin i Norge. Det handlar om hundratals miljoner kommunala kronor som försvann från vattenverket i Romerike utanför Oslo. För va-avgifterna så köpte cheferna där bland annat farmer och vilda djur i Sydafrika.

Peab fick 80 miljoner svenska kronor av vattenverkschefen, utan att kunna redovisa utförda arbeten och företaget ansens av Lars Stoltenberg som är förstestatsadvokat på norska ekokrim ha haft en central roll i penningsmugglingen. Men någon rättegång mot Peab kommer det inte att bli. Istället får de ett strafföreläggande som innebär att de ska betala över 17 miljoner kronor i böter.

Det här är inte första gången som Peab i Norge varit inblandad i en korruptionsaffär. 2005 så upptäcktes det att företaget mutade sig till jobbet att få bygga en ny cancerklinik på Ullevåls universitetssjukhus i Oslo. Den gången straffades Peab med ett bötesföreläggande på 5,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista