Äldre ska få bättre sjukvård

Äldre personer med flera sjukdomar ska få ett bättre omhändertagande i Helsingborg framöver. På lördag öppnar den första närsjukvårdsavdelningen vid Helsingborgs lasarett. Det innebär bland annat att de äldre snabbt ska komma upp på avdelningen när de söker akut.

Det handlar också om kontinuitet och en helhetssyn på de här patienternas behov, som annars ofta hamnar i skymundan.

– De har svårt att ta för sig, svårt för att driva sin egen sak i sjukvården. Nu lyfter man fram dem så att de blir en egen specialitet, säger Michael Freitag, verksamhetschef för internmedicin på Helsingborgs lasarett.

Den nya närsjukvårdsavdelningen i Helsingborg kommer att ha knappt 20 vårdplatser. Men behovet är betydligt större så det är bara en start. För att göra den nya avdelningen möjlig har man omfördelat vårdplatser från andra avdelningar.

Patienterna kommer dels att komma från andra avdelningar på sjukhuset, från ortopedin och internmedicin, men också utifrån, och då ofta från kommunala vårdboenden. För att de ska slippa vänta i timmar på akuten ska det bli en snabblinje till närsjukvårdsavdelningen. Förhoppningsvis ska det också avlasta akutmottagningen.

Det handlar alltså framför allt om äldre som lider av flera olika sjukdomar. På den nya närsjukvårdsavdelningen ska man se till hela patienten och alla behov på en gång. Därför ska man jobba i arbetslag där flera yrkesgrupper ingår. Karin Eskilsson är områdeschef för den nya avdelningen.

– Jag tror att nyckeln till nöjdare och friskare patienter är att titta till hela situationen, både medicinskt och socialt, säger Karin Eskilsson, områdeschef för närsjukvårdsavdelningen i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista