Nytt sabotage på pågatåget mellan Lund och Malmö

Tågtrafiken mellan Malmö och Lund drabbades återigen av sabotage i helgen. En 22-årig man har erkänt och gripits för att ha deltagit i sabotaget som minst fem personer var inblandade i.
Den 22-åriga mannen som var med på Pågatåget från Malmö drog vid halv tolvtiden på lördagsnatten i nödbromsen strax före Lund. Och det var när tåget stannade som vandaliseringen började Tågvärden och lokföraren har berättat att mannen och fem-sex kamrater till honom bröt upp tågets dörrar och hoppade ut vid spåret. De slog sönder rutor på tåget och tågvärden och lokföraren möttes av en skur av stenar och krossat glas. De beskriver situationen som mycket orolig, eftersom de under sabotaget samtidigt skulle försöka hålla koll så att inget annat tåg närmade sig på samma spår där de nu stod stilla. Polisen kunde snabbt gripa den 22-årige mannen och under söndagen satt han anhållen några timmar för sabotaget. Mannen har erkänt brottet - men på Skånetrafiken är det viktigaste att få stopp på den här typen av oroande sabotage säger Anders Jönsson som är trafikplanerare på Skånetrafiken tågavdelning: - Vi samarbetar med SJ och Banverket för att karlägga och samla information om händelserna, men också med polisen i Malmö, Lund och flera andra kommuner, säger han. Enligt Anders Jönsson kan det bli aktuellt med att utöka personalstyrkan ombord på tågen. En lösning skulle kunna vara att låta civilklädda vakter patrullera tågen. - Det ska vara tryggt och säkert att åka tåg, det är vår målsättning, säger Anders Jönsson till P4 Radio Malmöhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".