Miljöchef kräver hårdare regler mot köpcenter

Regeringen borde ställa högre miljökrav på köpcenter. Det anser Landskronas miljöchef Högni Hansson som vill att stormarknader ska prövas som miljöfarlig verksamhet.

- Man belastar miljön och tjänar pengar på det. Då är det inte mer än rimligt att man för över miljökostnaderna till köpcentret, säger Högni Hansson, miljöchef i Landskrona.

Köpcenter har poppat upp som svampar ur jorden de senaste åren och eftersom de oftast ligger en bit utanför tätorterna så bidrar de enligt Högni Hansson i hög grad till ökad trafik och därmed till ökade utsläpp.

Högni Hansson vill nu att politikerna ställer högre miljökrav på köpcenter, bland annat tror han att biltrafiken skulle minska om man begränsade öppettiderna, införde avgiftsbelagd parkering och såg till att köpcenter var med och finansierade kollektivtrafiken till dem.

Högni Hansson vill att verksamheterna ska prövas enligt miljöbalken. Det skulle vara möjligt att göra redan idag, men Högni Hansson menar att den politiska viljan för att göra den typen av prövning saknas.

- De flesta kommuner vill ha stormarknader i sin egen kommun. Politiker i kommunerna är inte beredda att ställa de här miljökraven. Det enklaste är att regeringen tar ställning och ändrar lagen, säger Högni Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista