Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökning av godstrafiken i skånska hamnar

Efter förra årets minskning ökar nu godstransporterna i de skånska hamnarna igen.
Bäst går det för den svenskdanska storhamnen i Malmö/Köpenhamn och hamnen i Trelleborg. I Malmö är det transporter av bland annat olja, kol och skrot som ökar. - Det hänger ihop med att de stora skrotföretagen har på samma sätt som många andra insett att Öresundsregionen är en stor avnämare av den här typen av produkter och man har koncentrerat sin verksamhet till regionen och Malmö, säger Lars Karlsson, vd för Copenhagen Malmö Port AB. Tar gods från järnvägen Förra året transporterades 14 miljoner ton gods via hamnarna i Malmö och Köpenhamn. Under första halvåret i år ökade transporterna med 4 procent. Godstransporterna med lastbil, sker på bekostnad av järnvägen. Det är svårare att transportera små godsvolymer på järnväg, och enligt Lars Karlsson upplever många av kunderna tågtransporterna som oflexibla. Det är också svårare att passera gränser i Europa med tåg än med lastbil. Het region Hamnar är ofta en bra konjunkturmätare. Men Lars Karlsson tror snarare att ökningen av transporter som går via skånska hamnar är ett gott betyg åt regionen än åt den svenska ekonomin som helhet. - Om man tittar på konjunkturen i öresundsregionen så är det åtminstone min och vår uppfattning att den är het just nu och det kanske inte har så mycket med den svenska konjunkturen att göra som att det finns förutsättningar att göra något i regionen, säger Lars Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".