Hönserier kringgår lagen

Största hönseriet i landet - Aniagra i Helsingborg - och Fleninge boställe försöker enligt kommunen kringgå djurskyddslagen.
- Om man har ett rullande schema med dispenser som ständigt avlöser varandra, så blir det ju ett sätt att kringgå lagen, säger kristdemokraten Lars Thunberg som är ordförande i miljönämnden i Helsingborg. Kan kräva vite Det är dom lokala miljönämnderna som har tillsynen över hönsen och nu kan förelägga att hela hönsbesättningar slaktas ner om de drivs i strid med djurskyddslagen, man kan också utdöma vite. Så har skett i Södertälje och Simrishamn där viten på 200 000 kronor har krävts, med den direkta följden att äggproducenterna överklagar och hönsen står kvar i de olagliga burarna medan rättsmaskineriet tickar på. Slut på dispenser Fortfarande finns 2 miljoner höns i burar som jordbruksverket dömde ut för fjorton år sen. Jordbruksverket gav dispenser medan en ny sors burar med sittpinne och sandbad togs fram. Men nu är dispenserna snart slut och ändå finns en rad värphönserier som inte har skaffat nya burar utan försöker vinna tid med att överklaga. Däribland Aniagra i Helsingborg och Fleninge Boställe som nu alltså har blivit ett fall för miljönämnden i Helsingborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".