Högerextremister i Helsingborg i bråk

En intern strid har blossat upp mellan olika vitmaktgrupper, och en av aktörerna är en nazisistkonstellation från Helsingborg. En person i den så kallade Helsingborgskampanjen ska ha blivit attackerad av personer från Svenska motståndsrörelsen.

Att bråket diskuteras för öppen ridå på Internet är mycket ovanligt, enligt Mikael Ekman, journalist på tidskriften Expo som kartlägger högerextrema rörelser i Sverige.

– I slutändan kommer det betyda att det blir en uppgörelse mellan grupperna, säger han.

Händelse diskuteras på nätet
På flera av de nazistiska hemsidorna diskuteras händelsen i Helsingborg förra veckan, då tre personer under pistolhot ska ha försökt tvinga en 21-årig Helsingborgsnazist att släcka Helsingborgskampanjens hemsida.

Åsikter går isär
Konflikten bottnar i att det finns två grupper av nationalsocialister i Sverige – en som organiserar sig i partier och en annan riktning som organiserar sig i oberoende nätverk. En del anser att de oberoende nätverken och däribland Helsingborgskampanjen ligger för långt till vänster, och att de splittrar rörelsen.

Liknar krigsförklaring
Helsingborgskampanjen hävdar att en medlem från Svenska motståndsrörelsen var inblandad i händelsen i Helsingborg, och på Svenska motståndsrörelsens hemsida försvarar man enskilda medlemmars rätt att agera om de känner sig kränkta. Man skriver också, att man inte har något emot om det leder till att grupperingarna går skilda vägar.

– Nu har man nästan gjort en krigsförklaring, säger Mikael Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista