Båtmotorer vanligt tjuvbyte

Båtmotorer har blivit ett allt vanligare byte för tjuvar under sommaren. Under förra året stals minst 215 båtmotorer i Skåne. Många av de stulna båtmotorerna hittas aldrig. De försvinner ut i Europa och säljs på svarta marknaden.

I södra Sverige, alltså i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län stals båtmotorer till ett värde av 26 miljoner kronor under januari till första december förra året.

- Båtsmotorerna är bara en del i en multinationell verksamhet. Kommer man åt nätverken så kan man få ner brottsligheten även på andra områden, säger Göran Janrell, poliskommissarie.

Göran Janrell på kriminalunderrättelsetjänsten i Blekinge har i sin analys kommit fram till att stölder av båtar har sjuknit medan endast motorerna stjäls allt oftare. För att skydda sig mot stölderna kan bryggor inhängnas och låsanordningar skaffas, men kommissarie Göran Janrell rekommenderar hellre samarbete i båtklubbarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista