Vården klarar inte vårdgarantin

Bara var femte vårdcentral i Skåne lever upp till vårdgarantin. Det visar en granskning som P4 Radio Malmöhus gjort.

En sammanställning av statistik från Sveriges kommuner och landstings hemsida visar att drygt 80 procent av dom skånska vårdcentralerna har problem med att ge patienter ett läkarbesök inom sju dagar, som vårdgarantin lovar. Värst är det i sydvästra Skåne och största chans att få tillgång till en vårdcentral inom en vecka har man i nordvästra delen av länet.
En av de vårdcentraler i Skåne som har längst kö är Södertull i Lund.

- I dessa tider måste vi sovra bland ärendena och bestämma vilka som ska till vårdcentralen och vilka vi ska hänvisa till annan vårdgivare eller till och med till egenvård, säger Arne Jakobsson som är läkare och verksamhetschef på vårdcentralen.

Sjuksköterskan Birgitta Karlsson som sitter i telefonväxeln på vårdcentralen i centrala Lund säger att det brukar ringa runt hundra personer varje dag som vill ha en tid hos en läkare. Men bara drygt hälften får en tid inom en vecka, som vårdgarantin kräver.

- Många undrar ju vad det är för fel på systemet när de inte kan få en tid till doktorn, säger hon.

Arne Jakobsson på Södertull i Lund har en teori om varför hans vårdcentral är en av de sämsta i klassen.

- Med den storleken vi har på upptagningsområdet borde vi egentligen vara ett par, tre doktorer till för att kunna ta emot alla som vill komma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".