Vindkraftsområdena nedbantade till tio

Efter att de skånska kommunerna sagt sitt är länsstyrelsens förslag på områden som kan bli aktuella för vindkraftverk nedbantat till tio. Det är betydligt färre än i det ursprungliga förslaget från Energimyndigheten.

- På land har hälften av områdena strukits i vårt förslag uppåt. Vi har tagit hänsyn till naturreservat, nationalparker och även spridd bebyggelse, säger Anne-Lie Mårtensson, planhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

I förslaget finns två områden med där vindkraften redan vållat protester. Lillgrund utanför Malmö, där länsstyrelsen vill att ett större område än det som redan bebyggs med vindkraft ska klassas som riksintresse för vindkraft. Det andra är Abbekås utanför Skurup där kommuninvånarna röstat nej till vindkraft.

De två andra områden till havs är Kriegers Flak utanför Trelleborg och Taggen utanför Kristianstad. På land handlar det om områden i kommunerna Ystad, Svedala, Staffanstorp, Lomma, Lund, Höör och Eslöv.

När ett område bedöms vara av riksintresse för vindkraft betyder det att inget får göras på området som kan förstöra för eventuella byggen av vindkraft. Förslaget skickas nu tillbaka till Energimyndigheten som sedan tar beslut om riksintresseområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".