Hedersrelaterat våld ökar skyddsbehovet

Ungdomar som blivit utsatta för hedersrelaterat våld söker nu hjälp i allt större utsträckning.

En mottagning i Kristianstad som jobbar med att leta skyddat boende åt ungdomarna har nu fått nästan en och en halv miljon av Länsstyrelsen för att fortsätta förmedla skyddat boende i familjehem till ungdomar som har den här problematiken bakom sig.

Behovet av skyddat boende i familjehem blir allt mer synligt och ungdomarna som behöver hjälp har ofta blivit utsatta för hedersrelaterat våld eller hot.

– Problematiken är inte ny, men har lyfts fram i ljuset på senare år. Ju mer ungdomar förstår att det finns hjälp, desto större blir efterfråga, säger Marita Flood, familjehemskonsulent på V & B Syd.

För fjärde året i rad så har V & B Syd fått pengar av länsstyrelsen för att förmedla skyddat boende i familjehem till de ungdomar som har blivit utsatta för hedersrelaterat våld eller hot.

I år har projektet dock förtydligats och företaget har ett rikstäckande uppdrag när det gäller att hjälpa kommunernas socialtjänster att förmedla skyddade boenden. I Skåne har de ett tiotal platser för ungdomar med den här problematiken bakom sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista