Fängelse för slöseri

Danska Farums tidigare borgmästare, Peter Brixtofte, döms till två års fängelse för att ha slösat med kommunens pengar och för att ha tagit stora lån för kommunens räkning. Brixtofte har tidigare dömts till två års fängelse för kommunens affärer med svenska byggföretaget Skanska.

Detta är andra gången den förre borgmästaren Brixtofte döms och sammanlagt väntar honom ett fängelsestraff på fyra år. I höstas dömdes han för tjänstefel och trolöshet mot huvudman.

Farums kommun hade betalt svenska Skanska mer än tio miljoner i överpris när de byggde en idrottsanläggning byggdes. I gengäld fick de ett löfte om att företaget sedan skulle sponsra Farums fotbolls- och handbollsklubbar, som Brixtofte var delägare i.

Nu handlar det om att Brixtofte även på andra sätt slösat med kommunens pengar, bland annat på dyra viner.

Den före detta borgmästaren har utan framgång överklagat tingsrättens första dom till hovrätten och väntar nu på att Högsta domstolen ska ta ställning till ytterligare en överklagan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista