Nytt köpcenter ökar trafiken

I höst sätts spaden i jorden för ännu ett köpcentrum, Stora Bernstorp, i Burlövs kommun. Liksom på Burlöv center blir det stormarknaden Coop Forum som tar hand om livsmedelshandeln även där.

– Vi ska ge våra konkurrenter en match på malmöområdet, säger kedjechefen på Coop Forum Ronnie Wångdahl.

Det är Skanska som ska bygga Stora Bernstorp, det andra stora köpcentrumet i Burlövs kommun, som till slut ska ha en yta på 35 000 kvadratmeter. Den första delen ska stå klar under nästa höst.

Att ett nytt köpcentrum växer fram i redan köpcentrumtäta västra Skåne påverkar inte bara Burlöv center utan även grannkommuner, centrumhandel och miljön. Länsstyrelsen har precis gjort en rapport om konsekvenserna av alltfler handelscentrum utanför stadskärnorna.

– Trafiken som vi räknat fram den till 2015 är inte hållbar. Man måste hitta andra trafikalternativ till de här externa lägena, eller att man hittar alternativ till externhandeln, säger Stina Westlin, utvecklingsstrateg på länsstyrelsen.

Flera kommuner har varit kritiska mot länsstyrelsens försök att få till stånd en dialog och ett samarbete kring den långsiktiga handelsutbyggnaden i Skåne. Bland annat har kommunerna i sydväst skrivit i sitt remissvar att man vill lösa de här frågorna själva i kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista