Vårdsamverkan kommuner och region dålig

Samverkan mellan kommunerna och Region Skåne när det gäller vård och omsorg om äldre fungerar inte som det ska.  Det konstaterade Region Skånes revisorer som på onsdagen presenterade en granskning av samverkan inom äldrevården och inom vården av psykiskt funktionshindrade patienter.

Granskningarna har tittar på hur kommunerna och Region Skåne samarbetar i olika frågor. När det gäller granskningen av vård och omsorg om de äldre så medverkade 13 skånska kommuner, exempelvis Eslöv, Landskrona och Lomma.

Det man kom fram till i stora drag var att den samordnade vårdplaneringen har blivit bättre men man är fortfarande inte nöjd med den. Nya sätt att utbyta information måste till eftersom den nuvarande fax- och pappershanteringen inte fungerar. Dessutom upplever sjukvården att de inte får tillräckligt med information från kommunerna och tvärtom.

När det gäller samverkan kring psykiskt funktionshindrade patienter så ser bilden lite ljusare ut. I den granskningen medverkade nio kommuner. Samarbetet mellan kommunerna och Regionen fungerar bra eller acceptabelt.

Orsaken till att det fungerar uppges dock inte vara organisationen utan snarare goda relationer mellan personalen på sjukhusen och personalen i kommunerna.

På onsdagen ska revisorerna från Region Skåne och kommunerna träffas på Skånehuset i Kristianstad för att diskutera hur man ska arbeta vidare efter de granskningar som gjorts. De ska också planera för kommande granskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista