Dömd för hatbrott mot RFSL-fest

Tingsrätten konstaterar i sin dom mot den skånske nazistledaren Simon Lindberg att attacken mot RFSL:s fest i Kristianstad förra året var ett hatbrott. Han och en kamrat döms till fängelse efter att ha tagit sig in på en fest som anordnats av RFSL och där misshandlat fem män.

I maj förra året så anordnade riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL en schlagerfest i sin lokal i Kristianstad. Under kvällen så tog sig Simon Lindberg och hans 28 årige kamrat in i lokalen, de var båda berusade och fem RFSL-medlemmar misshandlades.

Den 28-årige kamraten dömdes till sex månaders fängelse för bland annat misshandel och olaga hot och Simon Lindberg till tre månader för medhjälp till brotten och skadegörelse.

Eftersom brotten riktade sig mot personer som befann sig på en RFSL-fest så ansåg åklagaren att det handlar om ett hatbrott. Men de båda männen nekade under rättegången till misshandeln och sa att de bara gått till lokalen för att diskutera politik.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och valde att fälla både Simon Lindberg och hans kamrat för brotten. De gav dessutom längre fängelsestraff eftersom det rör sig om ett hatbrott.

De hade alltså både gått till lokalen med uppsåt att kränka personerna där för deras sexuella läggning.

Simon Lindberg och hans 28 årige kamrat ska dessutom betala nästan 75 000 kronor i skadestånd till de fem männen som misshandlats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista